פעם כבר כתבתי פה על הקסם שברפואת האינסטנט האמריקאית. הקסם הזה בעיקר נועד כדי להכחיד מחלות מהעולם.הכל רגיל ושגרתי. חטפת משהו? זה שום דבר. גלולה כחולה ופוף – זה נעלם.
מאז זרמו מים בכל מיני כיוונים ולאחרונה זכיתי להכיר באופן אישי לוחץ את ההתנהלות האמיתית של מערכת הבריאות האמריקאית וכמו שכבר אמרו לפני – הם מ-פ-ח-ד-י-ם! במעגל גדול מפחדים החולים מהרופאים שמפחדים מהחולים שמפחדים מחברות הביטוח שמפחדות מחוות הדעת הרפואיות שמושפעות מחוות דעת נוספות שפוחדות מחולים שאלוהים איתם ולפעמים גם מערכת המשפט.
ולכן, כדי להיות על הצד הבטוח, כמו שאומרים פה בנוצרית מדוברת, אם יש לך ביטוח בריאות טוב אין שום סיכוי שתוכל להתחמק מההיסטריה הכרוכה בהרבה יותר מדי בדיקות מיותרות. אצלי בכל מקרה, כל בדיקה רפואית שהיא לא שגרתית היא מיותרת.
פעם מזמן, לפני כחמש שנים וחצי אם נרצה לדייק, נשאתי בי את פלא הבריאה שלימים תהפוך להיות הפרטית. הרופא הירושלמי שלי, זה שהיה הראשון לרשום לי גלולות למניעת הריון אי שם בתיכון, מאוד התאים לי ואני מאוד התאמתי לו. הייתי מגיעה אחת לזמן מסוים עם שאלות בנוגע לבדיקות חדשות ונסיוניות בהריון והוא היה שולח אותי חזרה בטענה ש"אם הכל בסדר ואת מרגישה טוב ואין שום בעיה עם הבדיקות הבסיסיות שלך, למה שנבזבז זמן וכסף"? וכך על מי מנוחות, עברתי הריון של שנות האלפיים בנימת שנות השישים. אם זה לא כלול בסל, אפשר לחיות בלי זה.
הפעם המצב קצת השתנה. אני כבר לא בירושלים ובדיקות כמו שקיפות עורפית מי שפיר או סיסי שיליה שהיו נסיוניות, עכשיו הן חלק בלתי נפרד מהסל של המבוטח המקומי – הראשונה מחייבת והשתיים האחרות במידת הצורך, או כפי שנוכחתי אני, במידת ההיסטריה. כיאה להשקפה שלי מאז ומעולם (ולמשפט שלימדה אותי הסבתא של אבא של ע"ה) – נותנים לך תיקח, מרביצים לך תברח. אז נתנו. והלכתי. בסה"כ אולטראסאונד ובדיקת דם. לא שום דבר שהוא לא שגרתי להריון.
אחרי שבועיים – טלפון באמצע היום למשרד. על הקו – אחת המיילדות במתקן הרפואי המקומי. "קיבלנו את תוצאות הבדיקות שלך" היא אומרת "והן רעות". פשוטו כמשמעו. מרגע זה היא מתחילה להסביר לי על הליכים רפואיים שונים ומשונים שאפשריים במצב כזה. הנקודה היחידה היא שכל אותן כותרות, מוכרות רק למי שעוסק בהן או צריך אותן. שמות כמו Chorionic villus sampling או Amniocentesis לא מצויים בז'רגון היום יומי שלי, למרות שאנחנו תיכף סוגרים פה שנה שלישית. בהתאם לאופן שבו פתחה את השיחה אני כבר מזמן לא מבינה יותר שום דבר והדבר היחיד שעובר לי בראש זו העובדה שהתוצאות רעות. אחרי כמה דקות של דיבור שוטף מצידה, אני מצליחה להשחיל משפט אחד שאומר משהו כמו "אני לא מבינה מה את רוצה ממני, אני לא מבינה באיזה שפה את מדברת אלי, אני באמצע העבודה וכבר בעלי יגיע לדבר איתך". היא מתנצלת ומנסה להסביר שוב כשהמילים היחידות שאני קולטת הפעם הן "רע" ו"לא מספק". מישהו חווה רטרו לאסיפת הורים?
מאמר שהתפרסם בניו יורק טיימס הסביר הכל. גם במולדת הפרו לייף, מתרבים אנשי הפרו צ'ויס ומעודדים נשים לקבל החלטה מהירה ככל האפשר בנוגע להריונות מקולקלים, ובכך להגדיל את הסיכוי להפלה של ילד בעל מום. הדרך שהם נוקטים, אפעס, מלחיצה לא פחות מהמקבילה בצד השני.
כשכבר ניסינו להבין הכל פנים מול פנים, הסתבר שבמקום להיות בסיכון של רבע אחוז, אני בסיכון של אחוז אחד – כלומר פי ארבעה מהבוסטונית הממוצעת בת גילי – שלא מעשנת, לא שותה ולא משחקת סנוקר. "אבל זה עדיין אומר שב-99% הכל בסדר, נכון?" ניסה המוח המאותגר אנליטית שלי להבין. "כן, אבל את בסיכון מרובע" היתה התגובה המתעקשת. לעומת זאת, כשנשלחו התוצאות אחר כבוד לקה"ק הדסה עין כרם, פתאום נשאלו שאלות שלא עלו קודם על ידי הבוסטוניים – על הרגלי העישון והתזונה שלי, ובכלל כבר לאף בוסטוני לא היה ברור מה גיל ההריון המדויק – מה שלא תרם להבנת תוצאות של בדיקה שניתן לבצע בחלון צר כל כך (בין השבוע ה-11 ל-13). "נו, אז את עושה את בדיקת סיסי השיליה?" הם שאלו בתאווה כמעט לא מוסברת, ואני, שגם ככה לא פריקית גדולה של בדיקות רפואיות ובטח לא חדשות ונסיוניות יחסית, גמגמתי ש-99% זו תוצאה די גבוהה אם מסתכלים עליה מסך הכל של 100.
הם הביטו בי במבט היודע כל שלהם ואני כבר ידעתי. אני אחת מארבע, ואם לא אכנע, אשא את האחריות לתוצאות עד קץ כל הדורות. "אני חושב שצריך לעשות מי שפיר" אמר לי אבא של, שבימים כתיקונם נושא בגאון תואר בסטטיסטיקה. מאוד מאוד רציתי לומר לו שהוא מוזמן לעשות מה שהוא רוצה, אבל הלחץ מסביב לא השאיר יותר מדי ברירה. עשיתי את המי שפיר. התהליך, שאצל נשים נורמליות, לוקח רגעים ספורים, אצל מאותגרות סטטיסטית לוקח 25 דקות וגורם ליומיים של צירים, כשהמומחית הבוסטונית הגדולה מסתכלת עלי ואומרת: "את יודעת, את יכולה ללכת לעבודה היום, זה לא משנה אם תשבי על כסא בבית או במשרד". אותה המומחית, שנמצאת בבית החולים של המומחים הכי גדולים בבוסטון אם לא בצפון אמריקה כולה, שידרה עסקים כרגיל, כל כולה קריירה מתפתחת ונאורה ומה שמעניין אותה הם אחוזי ההצלחה שלה ותו לא. החיל והרעדה היחידים שנגרמים לה היא ברגע שנישא שם אלוהיה לשווא – בכל פעם שנישא שמו של בית החולים, היא משתהה לרגע, כאילו לדקת דומיה מחד גיסא ותרועת חצוצרות הלל מאידך גיסא. אם הגעת עד הלום, אנא, אל תבלבלי אותנו עם עובדות אתניות או מחקרים שאנחנו לא מודעים להם מהלבנט שאת משתייכת אליו.
תוצאות הבדיקה יצאו נורמליות לגמרי, כנראה ש99% זה באמת הרבה סיכוי. אף אחד לא הקשיב לי הפעם כשרצתי להגיד לכולם שצדקתי. אם זה לא מפחיד ברמות של תביעה משפטית, זה לא מעניין את המקומיים שמבחינתם השונות האתנית היא אך ורק בין שחורים ללבנים, למרות שריכוזי הזרים באיזור הם מהגבוהים בארה"ב.
בעוד כך וכך זמן, אנחנו נגיע למרכז רפואי קטן בהרבה כדי לשגר את הלפיד* לאוויר העולם. אני עדיין מסתייגת מרופאים שחושבים שהם אלוהים ומצפים בהתנשאות לדקה דומיה בכל פעם שהוגים את שמם.
הפרטית כבר מחפשת שמות לאח הקטן שלה ומאוד מתרגשת ממעמד האחות הגדולה. בינתיים. ההורים שלה מחפשים שם עברי שיכול להתבטא גם באמריקאית – מה שפוסל שמות כמו דרור או תומר. רק לפני כמה ימים פסלנו למורת רוחה את צ'רלי ובנדי. ("אבל אמא, צ'רלי יכול להיות בעברית – נוכל לקרוא לו שרלי…").
ואחרי שהכל יעבור, נתחיל להשוות את אחיות מחלקת ילדים לאחות נחמה המיתולוגית שלנו מטיפת חלב (ועוד לא החלטתי אם מיתולוגית זה טוב או לא, אבל זה כבר לפוסט אחר).
*הלפיד – בעיקר כי מסיבה לא ברורה בעליל, אני חושקת בעיקר בפלפלים חריפים מאוד ובאוכל מתובל (שתחיה השכנה ההודית שלי) ואם הוא יקדים ביום, הוא יוולד בשישה ביוני 2006 – צאו וראו את הספרות…
10 תגובות על “רפואה במגננה”
רפואה מתגוננת זה שם המשחק. ואני, אחרי הלידה, הכרתי עוד מושג: מפל התערבויות. לא שלא ידעתי מראש שאם נתחיל בהתערבות אחת נגרור אחרינו עוד ועוד, רק שלא חשבתי שאגיע מהר כל כך לחדר ניתוח. והכל בגלל הרפואה המתגוננת, שבארץ, לפחות בתחום הספציפי הזה, המגננה הרבה יותר חריפה מאשר בארצות הברית ומכל ארץ אחרת בעולם.
אה, וגם אני הייתי באחוז ההוא. בניגוד אלייך, אני לא הייתי כה שאננה, ובכיתי לא מעט. כל הכבוד על קור הרוח. וכמובן, עשיתי מי שפיר. יצא טוב. 🙂
Just wanted to say that I had the same exact experience but with the Israeli Health System, with Israelies Dr. with a lot better statistics that you had. So in this case I just think it is a medical hysteria of people who prefer procedures over chances and not a cultural issue.
?
היה מעניין, אין ספק…
ישנן אסכולות אקדמיות שלמות שקמו כדי לטעון שתובנות פסיכולוגיות מניסויי מעבדה על סטודנטים לא תופסות בעולם האמיתי. בהרבה מאד מהמקרים, יש משהו מאחורי טענות כאלה. ועדיין, מאד מאד הופתעתי לפגוש כמה תובנות מעבדה פסיכולוגיות לאורך החוויה הזאת. למשל, יושבת מולי ד"ר יועצת גנטית בבית החולים ליולדות הכי טוב בצפון אמריקה (והיא כמובן בטוחה שהיא השידוך הכי טוב בעיר), ונופלת ב"BASE RATE FALLACY) כמו טירונית. ולמה הכוונה?
הילדה הטמבלולה אומרת לנו שתוצאות הבדיקה המקדמית מוצאות בעיה ב-90% מהמקרים בהם יש בעיה. יופי. אז אנחנו מנסים להסביר לה שסתם הגרלה שיש 90% סיכוי לזכות בה גם תמצא בעיה ב-90% מהמקרים בהם יש בעיה. ושכדי שלמספרים תהיה משמעות, אנחנו צריכים לדעת את אחוזי ה-FALSE NEGATIVE וה-FALSE POSITIVE, כמו גם את השכיחות היחסית של הבעיה באוכלוסיה.
מי שראה מבט של תרנגולת טיפשה בפינת החי של הקיבוץ יוכל לדמיין את המבט על פני היועצת, שלא הבינה בכלל מה אנחנו רוצים ממנה ורק חזרה על המנטרה שלה "אבל זה 90%! אבל זה 90%!". ולא, זה לא היה בגלל המבטא המעורפל שלנו.
ימימה, לפי מה ששמעתי עד היום, אחוז הניתוחים הקיסריים בארה"ב הוא הגבוה בעולם (כ-20% נדמה לי), אבל אשמח אם מישהו יוכל לאשש או להפריך.
גם לפני אי אילו שנים ב"פס הייצור" של הדסה, הרגשתי שעבדו עלי כששיכנעו אותי שאם לא אקח אפידורל הלידה לא תתקדם. שם התחושה היתה שצריך לפנות את המיטה מהר, כאן התחושה היא שמאחורי כל מיילדת עומדת מחלקה משפטית שלמה בעטים שלופים.
ואני לא בטוחה ששאננות היא המילה המתאימה לתאר את ההרגשה שלי אז. ראשית, הייתי בתחושה כללית של "כבר הייתי פעם בהריון וילדתי, שלא ילמדו אותי על עצמי" ושנית, כשאת לא מבינה חצי מהמונחים ומתביישת לשאול מה זאת אומרת שהממברנה לא נסגרה לגמרי משום שיש לכולם פרצוף מתנשא בשפה אחרת, אז המונח שמתאים כאן הוא נאיבית סתומה ולא שאננה. אחרים יקראו לכל התהליך הדחקה.
והתחושה הכללית שלי מהמערכת הישראלית המיילדותית היא טובה יותר אולי כי לא היו כל כך הרבה אופציות לבדיקות כמו היום ואולי כי פשוט זרמתי עם מה שיש. בלי מיילדת מיוחדת, או בקשות חוץ ממוזיקה שהבאנו איתנו.
ואורית, אולי דווקא הבדיקות והסטטיסטיקות מחרפנות את כולם עד כדי היסטריה מוחלטת.
האספקט התרבותי נכנס רק כדי להראות שלא הכל פה שחור ולבן. תרתי.
תמיד אמרתי (גם ובעיקר בזמן שהוכרחתי ללמוד סטטיסטיקה למ.א. בחינוך) שאין כל תועלת בסטטיסטיקה כשמדובר בבני אדם, מי שנופל באחוזים המעטים- לטוב ולרע הרי נמצא שם במאה אחוז, אז מה זה משנה איך הוא ביחס לאחרים? זה כמו שהסטטיסטיקות של האוצר(וסליחה על שילוב פוליטיקה מהלבאנט)מדברות על ירידה באחוז הבלתי מועסקים. למי אכפת שרוב אלה שבסטטיסטיקה הזאת מועסקים כמה שעות בשבוע בשכר מינימום ולא במשרה מלאה שיכולה לפרנס אותם? העיקר שאפשר להצטלם בטלויזיה עם גראפים בירידה. כולם באמת מחפשים נואשות כס"תח משפטי וזה הפך להיות חזות הכל.
טוב שניצחתם את הסטטיסטיקה ושיהיה במזל ובטוב!
אדם?
בן,
אדם,
תם,
נתן,
דוד,
(בעצם הרבה שמות מהתנ"ך יכולים לעבוד טוב בשתי השפות, אם אתם אוהבים אותם)
אמיר (טוב גם בערבית).
אני גם גרה בארץ דוברת אנגלית אבל כשהתלבטנו לגבי בחירת שם לבננו התברר לנו שממילא כל אחד מבטא אותו אחרת. אז נכון שעדיף להמנע משמות כמו "מורן" ו"דרור", אבל אם זה שם שאין לו מובן באנגלית אפשר יהיה ללמד אותם איך לבטא אותו, כמו כל ההודים שחיים פה גם מצוין עם שמות הודיים למהדרין ואיש לא מרים גבה.
ודרך אגב, אם כבר מדברים על בריאות, ביקרת כבר פה? http://www.gonnen.org
גם אם לא מסתכלים על הספרות.
זה בדיוק היום שבו נתפס הנאשם אלטמן הקטן, הידוע בכינוי אלטמן הקטן החרמן הקטן, כשהוא מציץ למלתחות של הנשים, וכל זאת בעין בלתי מזויינת !
אם זה לא יום גדול להוולד בו, אז איזה כן ?
אולי נקרא לו רופוס ונסגור עניין.
ויוצא שאני די בררנית. שמות עם ר' הם בעייתיים ומצד שני לא בא לי על השמות הבינלאומיים הגנריים כמו יונתן, דניאל, בן, אדם, תום או גיא. אני רוצה משהו מיוחד. משו כמו "פרטית" (טוב, יש לה ר' כי כשהיא נולדה עוד לא ידענו לאן נגיע).
וזה נכון שבסוף מסתדרים פה עם ההודים והסינים (אגב, יפנים וקוריאנים נותנים לילדים שלהם שני שמות – אתני ואמריקאי), ועדיין הם לא מצליחים לבטא את השמות כמו שצריך, מה שדי צורם באוזן. איילת למשל הם מטעימים על הל'. נסו ותהנו.
התייעצו היטב עם מוהלים לפני שאתם בוחרים לכם מוהל.